Manastirea CIOLANU
Intr-un loc de poveste al Buzaului din inima padurilor de pe Dealul Ciolanu si care ‘deal’, strabatut la picior ofera privitorului calator, particele din maretia naturii pana la destinatie.
Poiana Manastirii ofera multa liniste drumetului ostenit si bucurie de implinire sufleteasca in acord cu natura si atmosfera din incinta acestei Manastirii .
Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al XV-lea.
Prima ctitorie a acesteia, se spune ca ar fi fost realizata de Doamna Neaga la anul 1590, desi alte izvoare indica drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti. Lacasul bisericii din vale (S-tii Petru si Pavel) dateaza de la 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului, pe cand Biserica din deal ( Sf. Ghe) este mai veche si mult mai interesanta.
Sunt locuri cum doar aici poti vedea, intr-un cadru natural cu puternic specific buzoian din Subcarpatii Curburii.
foto : Manastirea Ciolanu ( Biserica din vale Sf. -tii Petru si Pavel ) interior si poarta de intrate in stil popular cu Turnul Clopotnitei de la intrarea in incinta manastirii .