Municipiul se află la cotul Subcarpaților de Curbură, la confluența drumurilor între trei mari provincii românești: Muntenia, Transilvania si Moldova, fost important targ și sediu episcopal ortodox în Evul Mediu. Istoria orașului începe odată cu cea a Tarii Romanesti, fiind certificat de un document din timpul voievodului Dan al II-lea.
Printre monumentele istorice de arhitectura, poate cel mai reprezentativ este Palatul Comunal (1899–1903, sediul Primăriei)
Alte obiective de interes: Catedrala Epicopală construită în 1649, Seminarul Teologic, construit în 1838, Tribunalul construit în 1911-1912; Muzeul Județului Buzău, Cimitirul Dumbrava care adapostește bustul lui Petre Stănescu realiazat de Constantin Brâncuși.
Daca ajungeti la Buzau, e musai sa vizitati si cele trei Parcuri ale orasului : Marghiloman, Tineretului si Crang.
Totodata, daca ajungeti in Buzau, nu ezitati si vizitati vechile sau noile, lacasuri de cult ale orasului.
Iar aici amintesc : Vechea si noua Catedrala a Episcopiei Buzaului si Vrancei, precum si Bisericile : Banu, Greci ori Sfintii Ingeri etc…
Noile biserici : Sf. SAVA si Catedrala EPISCOPALA A BUZAULUI si VRANCEI./Crucea veche de pomenire.
Biserica Banului, cu hramul „Buna Vestire” (1571).
Biserica GRECI : Dateaza din 1585. Poarta hramul “Nasterea Maicii Domnului”. A fost una dintre cele mai bogate biserici din oras, fiind construita si apoi refacuta de negustori buzoieni.
Prefectura, Monumentul Eroilor si Biserica “Sfintii Ingeri”. A fost construita in preajma anului 1619. Intrucat in acea vreme Codrii Vlasiei, din care facea parte si Crangul Buzaului, se intindeau pana acolo, i se spunea “Biserica din padure”. In 1806, cand au ocupat orasul, eliberandu-l de turcii din Raiaua Brailei, care-l aveau sub stapanire de cateva luni, rusii au creat in turnul bisericii un punct de observatie, ridicand acolo si un tun, cu care trageau in hoardele de turci care pradau in jurul orasului. Monument istoric. A fost refacuta de mai multe ori in secolul al XIX-lea.
Parcul Crang : Bisericuta Sf. Filofteia si statuile turnate din fonta ofera privirii un plus de bucurie, pe langa farmecul propriu zis al parcului …