X
    Categorii: Stiri Sci&Tech

Cea mai rapida camera video – Poate filma miscarea luminii

Oamenii de stiinta din Suedia au creat cea mai rapida camera de fotografiat, capabili sa surprinda o cadenta extraordinara de 5 miliarde de cadre pe secunda – suficient de repede pentru a capta lumina in sine.

Publicand concluziile lor in „Știinta si Aplicatii” , metoda implica expunerea unui obiect de filmat la flash-uri scurte de laser, care au fost reflectate de obiect. Fiecare pas a primit un cod unic, cu un algoritm specific ce transforma apoi imaginile codate intr-o singura imagine si o secventa video.

In locul imaginilor video facute cadru cu cadru – formand o secventa, ca si alte camere de mare viteza, cu aceasta tehnologie este posibila preluarea a 4 imagini diferite per cadru. Cercetatorii au numit algoritmul de recunoastere a frecventei pentru expuneri multiple (FRAME).

Folosind aceasta metoda, care necesita echipamente complicate de laborator, ce consta in oglinzi si lentile foarte scumpe, cercetatorii ar putea sa filmeze evenimente de pana la 0,2 miliarde secunde, cel mai rapid de pana acum. Acest lucru este suficient de rapid pentru vizualizarea efectiva a miscarii luminii.

Puteti vedea acest lucru in videoclipul de mai jos, care arata miscarea luminii in femtosecunde – o milionime dintr-o miliard de secunda – echivalentul miscarii luminii pe disatanta grosimii unei coli A4.

„Astazi, singura modalitate de a vizualiza astfel de evenimente rapide este de a fotografia imagini statice ale procesului”, a declarat Elias Kristensson, co-autor al studiului. „Trebuie sa incercati sa repetati experimente identice pentru a furniza mai multe imagini statice care pot fi ulterior editate in film. Problema cu aceasta abordare este ca este foarte putin probabil ca un proces sa fie identic daca repetati experimentul”.

Recordul precedent pentru cel mai rapid aparat de fotografiat a ajuns la 4,4 miliarde de cadre pe secunda, potrivit New Atlas, dezvoltat de Universitatea din Tokyo.

Cercetatorii de la Universitatea Lund au declarat ca descoperirea lor ar putea fi folositoare in multe domenii, cum ar fi chimia, fizica si biologia. Suntem siguri ca exista o multime de utilizari pentru aceasta tehnologie, pentru a fi cinstit. Cine nu ar vrea sa surprinda lumina in miscare?

Comments

comments

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării vă exprimați acordul cu modul de utilizare a acestor informații și cu politica de utilizare a cookie-urilor.