drapel romanesc

Drapel Romanesc – o zi uitata

Uitandu-ma in jurul meu, observ cu stupoare ca Ziua Drapelului Romanesc a fost uitata (ori nu s-a stiut nimic despre ea ). Chiar daca autoritatile au inaltat steagul tricolor pe catarg, se pare ca la ceremonie nu au fost prezenti nici oamenii politici si nici alte celebritati.

Simbolul national care a dat viata si a insufletit fiecare roman in momentele grele de asuprire, ori in lupte, este sarbatorit in fiecare an la data de 26 iunie. Aceasta data este aleasa in amintirea revolutiei de la 1848, cand tricolorul a fost adoptat ca simbol al natiunii romane.

Ce semnifica culorile unui Drapel Romanesc ?

Conform legendelor, culorile actuale – rosu, galben si albastru – au fost folosite pentru drapelul romanesc inca din vechime, de catre romani, ca simbol al acestora. Putem regasi aceste culori fie pe diplomele emise de Mihai Viteazul, fie pe diverse scuturi.

Tricolorul, ca simbol al natiunii romane apare la inceputul secolului XIX. Forma actuala a drapelului a luat nastere in iunie 1848. S-a adoptat drapelul tricolor, avand culorile dispuse pe orizontala. Albastrul era asociat cu libertatea si cerul senin (ce poate fi privit liber). Rosul insemna fratie si sacrificiu iar galbenul semnifica egalitate si bogatie.

„Steagurile aceştii de Dumnezeu păzite ţări din vechime au fost fala oştirilor sale şi semnele slavei lor… Miliţia românească organizată pe temeiuri de regulă şi disciplină europeană, dobândeşte iarăşi acel drept din vechime şi primeşte steagurile sale cu feţile naţionale şi cu pajera prinţipatului. Domnia mea dar încredinţează acum batalioanelor de infanterie şi divizioanelor de cavalerie aceste steaguri ca un sfânt depozit al cinstii, al credinţii şi al supunerii către legile întocmite…”

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *