Moara de apa WARTHIADI – Drajna, Prahova
Prima componentă a ansamblului arhitectonic de la Drajna, care atrage atenția vizitatorului, este vechea moară de apă. Este amplasată pe un iaz deviat din Teleajen, pe malul drept al râului.
Este construită din piatră de râu, în secolul al XVII-lea, având un imens acoperiș de șindrilă în patru ape, susținut de stâlpi sculptați. Forma actuală a morii datează de pe la mijlocul secolului trecut, când a fost reparată și posibil mărită. Construcția constituie o instalație tărănească monumentală prin proporții, soliditate, organizare, materiale folosite și arhitectură în general.
Imediat după moară, în acea vreme, se ridica un vechi portic de piatră, ce indica drumul spre castel și care avea gravate în chirilică numele lui Alexandru N. Filipescu și anul 1851, data la care el a început reconstrucția conacului. De la portic, o alee traversa satul, conducând până la dealul pe care se înalță zidurile groase ale curții de la Drajna.
Moara are o lungime de 12m și lățimea de 8,5m, iar roata de lemn are diametrul de 2m. Pietrele ferecate ale morii fuseseră aduse din dealul Istriței, de la Pietroasele. Partea superioară este din lemn. Mecanismul de măcinat era format din 2 pietre de moară: una fixă și una mobilă, (cea mobilă se învârte și zdrobește grăunțele). Acesta a fost distrus de-a lungul anilor de diferiți exploatatori, iar pietrele există dar sunt printre dărâmături. Reparatia lor se făcea cu niște ciocane speciale care întrețin rizurile care macină boabele. Cu aceeași moară cu ajutorul separatorului măcina și grâu și făină. Cu ajutorul unui șurub se ridica piatra mobilă de pe piatra fixă și în funcție de înalțime să obțină granulația dorită. Curelele erau de dimensiuni mari și realizate din textură de cauciuc.
A fost administrată de Dumitru Kretzulescu-Warthiadi – proprietarul Castelului Filipescu fiul Elenei Kretzulescu și al generalului Panait Warthiadi. La început moara era folosită doar pentru familia Filipescu, dar mai târziu a devenit accesibilă și locuitorilor din sat. Boierul nu avea obiceiul să locuiască la Drajna, ci la București, astfel administrarea moșiei era lăsată în mâna arendașilor și administratorilor, dintre care cei mai cunoscuți fiind : Cristodor Stravidi, Chirănoiu din Văleni și Butu Ardeleanu.
Acest monument, din comuna Drajna, este unic în județul Prahova, ruinele unei mori asemănătoare aflându-se la Filipeștii de Târg.
Starea de conservare este precară din cauza lipsei de întreținere, a dezinteresului autorităților și proprietarului. Sperăm ca această moară să nu împărtășească aceeași soartă, ca ”sora ei” din Filipeștii de Târg.
Moara de apă Warthiadi a fost surprinsă și în istoria cinematografică românească în filmul ”Întoarcerea Vlașinilor” .
La aproximativ 770 de metri de Moara Warthiadi se află „Izvorul Sărat”, care este situal pe pârâul Drajna, în apropierea satului Piatra. Acest izvor era cunoscut de bătrâni, care depozitau apa în butoaie de lemn şi le cărau în căruţă. Acasă, apa era folosită în gospodărie, în special la sărarea cărnii sau extrăgeau sarea: fierbeau apa, rămânând particulele de sare. Aceast izvor are o salinitate mare, în jur de 320 grame sare la litru de apă. Din păcate este situat pe albia râului, ceea ce face imposibilă o amenajare a acestuia.
Comments
A fost modificat la October 3, 2017, 8:49 pm