X
    Categorii: Adunate din orasTurism

Siriu – lacul si barajul Buzaului

Lacul Siriu este unul dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Buzau. Situat intr-o zona mirifica, inconjurat de paduri de basm, lacul este strabatut de-a lungul malului de un drum spectaculos, DN10 Buzau-Brasov, ce trece prin doua viaducte, Giurca si Teherau. O calatorie in zona lacului Siriu va ramane o amintire de neuitat.

Lacul de acumulare Siriu

Lacul Siriu este un lac de acumulare artificial destinat producerii de energie electrica in hidrocentrala Nehoiasu. Lacul, situat pe cursul superior al raului Buzau, se afla pe teritoriul comunei Siriu, judetul Buzau.

Caracteristicile lacului Siriu:

– adancimea maxima 120 m
– lungimea 11,5 km
– suprafata 420 ha
– volumul 155 milioane mc de apa

Lacul de acumulare Siriu mai are ca scop alimentarea cu apa potabila si industriala a localitatilor din zona si irigarea terenurilor agricole. Hidrocentrala Nehoiasu are o putere instalată de 42 MW generand o productie medie de energie electrica pe an de 144 GWh.

Constructia barajului a durat aproape 20 de ani (1975-1994) si a fost realizat dupa o metoda inovatoare pentru acele vremuri, fara ciment, numai din pamant, piatra, steril si miez din argila. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munti din apropiere, masivul Podul Calului si masivul Siriu. Un alt baraj hidroenergetic realizat dupa aceeasi metoda este cel de la Raul Mare, Retezat.

Înălţimea barajului este de 122 m, iar lungimea coronamentului, 570 m. Barajul mai are şi rolul de protecţie impotriva inundaţiilor.

Adresa

Comuna Siriu, judetul Buzau. Coordonate GPS: Latitudine: 45.493743 Longitudine: 26.254685

Ce se poate vedea in zona Siriu

• Langa lacul Siriu se gaseste ministatiunea Baile Siriu. Baile au trei izvoare de ape minerale feroase, termale, usor bicarbonate, clorurosodice, sulfuroase si foarte slab mineralizate. Sezonul de functionare a statiunii este între 1 iunie -1 octombrie.

• Cascada Pruncea, situata la 5 km de Siriu.

• Lacul Vulturilor – un lac preglaciar, situat la altitudinea de 1420m, bogat in pastravi.

• Coltii Babei – este o mica regiune din Masivul Siriu, cu aspect alpin, unde se pot vedea capre negre aduse din Muntii Retezat.

• Tabara Harțagu – este situata la coada lacului de acumulare Siriu, chiar pe malul raului Buzau si paraului Hartagu. Din Harțagu pleaca principalele traseele turistice care duc in Muntii Vrancei, Podu Calului, Siriu si Penteleu.

• Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu.

• Viaductele Giurca si Teharau.

De retinut

• Pe timpul verii, zona din coada lacului Siriu dispune de posibilitati de plaja, plimbari cu pluta si pescuit sportiv. Se poate pescui scobar, caras, pastrav, crap si clean. Pe la Siriu se pot practica diverse sporturi nautice.

• In anul 1975, cand a inceput constructia barajului hidroenergetic de la Siriu, drumul national DN 10 Buzau-Nehoiu-Brasov a trebuit sa fie mutat pe un alt amplasament, ocolind lacul Siriu pe linia sa de contur.

Pentru realizarea acestui drum au trebuit sa fie construite mai multe viaducte. Cele mai spectaculoase sunt:

– viaductul Giurca, lung de 276 m, cu piloni de 46 m inaltime.
– viaductul Stanca Teharau, care traversează stanca versantului cu acelasi nume.

• In comuna Siriu s-a nascut interpretul roman de muzica populară, Benone Sinulescu.

Comments

comments

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării vă exprimați acordul cu modul de utilizare a acestor informații și cu politica de utilizare a cookie-urilor.