X
    Categorii: Stiri Urbane

Urlati, orasul dintre vii din Prahova

Cand vine vorba de vacanta, cei mai multi aleg pe timpul verii muntele sau marea, iar de cativa ani romanii se dau in vant pentru vacantele exotice de peste hotare. Pentru cei care inca nu s-au decis unde sa se refugieze, macar intr-un weekend, ca tot se anunta temperaturi caniculare, va propunem astazi o destinatie surprinzatoare: Urlati, localitatea supranumita si orasul dintre vii. La vreo 20 de kilometri de Ploiesti, pe DN1, dupa ce treci prin localitatile Bucov, Valea Calugareasca si Albesti Paleologu, drumul spre Urlati se lasa in stanga. Pentru cei care nu au mai fost in Urlati trebuie spus ca dincolo de imaginea unui orasel provincial, doar cu cateva blocuri construite pe vremea lui Ceausescu, in perioada in care societatea Filatura de Bumbac si Complexul de Vinificatie asigurau locuri de munca nu doar pentru Urlati, ci si pentru comunele invecinate, lucrurile s-au schimbat.

In urma cu 11 ani, la Urlati rata somajului era de circa 60%, cu mult mai mare fata de orice nivel de suportabilitate. La acea data, la Urlati nu se mai putea vorbi de sistem centralizat de termoficare, iar locuitorii primeau apa dupa program, din cauza datoriilor mari la intretinere.

„Cand am preluat Primaria Urlati, in 2004, pentru a iesi din criza, avand in vedere datoriile istorice la furnizorii de utilitati, am propus o solutie care, ulterior, s-a dovedit a fi eficienta: realizarea de separatii la gaze, la apa si la energia electrica, orasul Urlati fiind primul care a adoptat o astfel de masura”, ne-a povestit Marian Machitescu, primarul orasului Urlati. Cativa ani mai tarziu, unul dintre 13 locuitorii din Urlati aplicau pentru un job la cea mai mare fabrica de pe raza orasului: P&G.

Rezultatul s-a observat imediat. Spitalul orasului, propus sa fie inchis, ofera acum servicii medicale la fel de bune ca in orice alt spital din oras. Școlile au fost modernizate, iar la Urlati a inceput sa fie derulat un program amplu de modernizare a strazilor.

Povestea orasului Urlati trebuie sa inceapa, insa, cu mult timp inainte. Pe raza localitatii exista mai multe conace, dar si Casa Domneasca a lui Constantin Brancoveanu, precum si numeroase bisericute din lemn, cu o vechime de peste 200 de ani si cu o arhitectura care iti taie respiratia.

Prin urmare, calatorul trebuie sa se familiarizeze mai intai cu istoria orasului. Atestat la jumatatea secolului al XVI-lea, orasul Urlati a fost descoperit de vechile familii boieresti din secolul XIX, care si-au ridicat aici conace, unde sa-si petreaca vremea pe perioada verii si in timpul culesului strugurilor, se arata in descrierea facuta de Primaria Urlati.

„Orasul cuprinde 15 cartiere, respectiv Arionestii Noi si Vechi, Cherba, Jercalai, Maruntis, Orzoaia de Sus si Orzoaua de Jos, Schiau, Valea Bobului, Valea Cringului, Valea Mieilor, Valea Nucetului, Valea Pietrei, Valea Seman si Valea Urloii. Peste tot, turistul poate fi atras de zonele bogate in vita-de-vie, dar si de obiective turistice. Unul dintre cele mai importante edificii este Conacul Bellu, care a fost reabilitat, cu sprijinul Consiliului Judetean, si care este unul dintre cele mai importante muzee din judet.. Celebrele crame de la Urlati, manastirile, dar si celelalte obiective pot reprezenta un centru de atractie pentru cei care vin la Urlati”, povesteste Marian Machitescu, primarul orasului Urlati, care sustine ca numele localitatii in niciun caz nu vine de la conducatorul de tren care, pe vremuri, ii atentiona pe calatori ca se apropie Gara Cricov din Albesti, de unde pot ajunge la Urlati, folosind expresia „Urlati, cinci minute”!. „Numele localitatii vine de la boierul Urlateanu”, sustine edilul, caruia nu ii place deloc expresia invocata de carcotasi ca fiind intocmai ca a conducatorului de tren. Conacul Bellu include numeroase piese de patrimoniu din colectia Alexandru Bellu. Cu o arhitectura in stil romanesc, de la mijlocul secolului XIX-lea, cladirea, modernizata in totalitate, adaposteste numeroase tablouri, sculpturi, carti rare, icoane, candelabre, dar si alte numeroase piese de patrimoniu. Iar daca ati ajuns la Urlati, macar in trecere, o oprire la Manastirea Jercalai, unde se afla si Schitul Sfanta Maria cu bisericuta de lemn, in forma de corabie, este o alta destinatie recomandata.

„Biserica este monument arhitectural”, povesteste edilul orasului Urlati. Povestea micii bisericute din lemn este deja celebra. Biserica a fost construita in urma cu 300 de ani, de o mana de mesteri populari. Apoi, biserica din lemn a fost mutata la Toplita, in judetul Harghita. Insa atat de mult i-a placut Reginei Maria mica bisericuta de lemn incat a cerut, in 1928, ca biserica sa fie mutata langa cetatea Bran. Dupa vreo alti 30 de ani, de frica sa nu fie culcata la pamant in perioada comunista, in 1956 biserica a fost mutata la Urlati – Jercalai. Se spune ca mica bisericuta adaposteste o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, adusa de la Sfantul Mormant. „Tot la Urlati avem Biserica Galbena, cu o vechime de peste 240 de ani, Biserica din lemn „Nasterea Maicii Domnului”, Conacul Urlateanu, unde poate fi vizitata o crama functionala, iar turistul are posibilitatea sa se familiarizeze cu atmosfera boiereasca”, sustine edilul. „Turistul are insa mult mai multe variante de petrecere a timpului la Urlati. Prin urmare poate ajunge la Casa Domneasca, situata intre viile domnitorului Constantin Brancoveanu, sau poate alege sa-si petreaca dupa-amiaza la o degustare de vinuri. Totul tine insa de starea de spirit, pentru ca, aici, toate drumurile duc spre un vin bun, fie ca vorbim de Cramele Bazilescu, Cramele Dealul Mare, Cramele Bolgiu, Cramele Halewood si, de ce nu, la cramele de la Manastirea Jercalai”, povesteste primarul orasului Urlati. Insa partea cu degustarea trebuie sa fie facuta cu masura, pentru ca, altfel, calatorul in loc sa se familiarizeze cu Feteasca Neagra, dar si cu soiuri precum Merlotul sau cu celebrul Cabernet Sauvignon, risca sa nu-si mai aduca aminte nimic din toata excursia prin orasul dintre vii… Iar daca sunteti convinsi sa plecati la drum, trebuie insa sa va recomandam ca, inainte de stabilirea traseului, sa rezervati din timp o camera de cazare. La acest capitol, orasul Urlati nu sta prea bine, pentru ca exista numai aproximativ 100 de locuri de cazare, probabil si pentru faptul ca localitatea este situata la numai 20 de kilometri de Ploiesti. (foto: Primaria Urlati).

> <
 
 
 
 
> <

 

Comments

comments

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării vă exprimați acordul cu modul de utilizare a acestor informații și cu politica de utilizare a cookie-urilor.